HTML

Pipszi30


30 éves leszek. Erről írok. Aztán, ha már annyi vagyok, akkor majd arról.
Update: annyi vagyok, arról írok.
Te meg ide írj: pipszi30@index.hu

Címkék

belga (1) bootleg (1) bulgária (4) buli (9) chachacha (4) csalga (4) dublin (2) én (28) érdekesség (7) felhívás (2) fonogram (1) fotó (6) hellókarácsony (1) játék (4) kispál (1) koncert (1) korda (1) kritika (2) magashegyi underground (2) marketing (1) média (2) mtv (1) playmate (5) programajánló (5) rap (1) recept (1) rejtvény (1) reklám (4) retro (8) szórakozás (17) techno (1) történelem (1) trance (2) tv (1) vicces (9) video (14) videomix (4) zagar (3) zene (18)

Utolsó kommentek

2007 leghosszabb szalaghirdetése

Előzmények: tatárjárás, kéjgáz, UNICEF, MTA

2007.12.11. 23:05 Pipszi

Vegyük sorra mi történt december 11-én (az Asztmások Világnapján, Burkina Faso nemzeti ünnepén), azon kívül, hogy nagyjából minden 365. ember ezen a jeles napon született (köztük én is, ugye).

1241 - Meghal Ögödej mongol nagykán
A nagykán halálának a híre csak márciusban éri utol a Magyarországon garázdálkodó mongolokat. A Batu kán vezette fősereg a Duna két partja mentén, az erdélyi tatár hadak az Olt völgyén át hagyják el az országot. A IV. Béla királyt követő, s őt egészen Trauig kísérő Kadan vezette sereg Bosznián és Szerbián át távozik.  
1521 - Habsburg Máriát megkoronázzák Székesfehérvárott
Ugyanekkor férje, II. Lajos is leteszi a koronázási esküt, amit 1508-ban apja mondott el helyette. 
1750 - Megszületett Wesselényi Miklós
Báró Wesselényi Miklós Zsibón látta meg a napvilágot. Kezdetben a Bethlen-huszároknál szolgált, de nem bírta a katonai fegyelmet és kilépett a hadseregből. Szenvedélyes, féktelen természetű volt és szabályos háborút viselt az egyik Haller gróf ellen. Emiatt nyolc esztendeig Kufsteinben raboskodott. 1791-től az erdélyi országgyűléseken az ellenzék egyik vezéralakja volt. 1794-95-ben jakobinusság vádjával újból törvény elé állították, pedig csak nemesi alapon akarta Erdélyt függetleníteni. Támogatta az iskolák fejlesztését és az önálló magyar színjátszás megteremtését, különösen Erdélyben. Segélyezte a Pesten létrejött első magyar nyelvű színtársulatot és jelentősen hozzájárult a kolozsvári magyar színjátszás megteremtéséhez. Anyagi okokból, de a magyar színjátszás népszerűsítése érdekében is, megszervezte, hogy a kolozsvári színtársulat tagjai alkalmi előadásokon más városokban is fellépjenek.  
1765 - Megszületett Esterházy Miklós herceg
Esterházy Miklós Bécsben született. 1790-ben alezredes lett, s részt vett II. József török háborúiban. 1791-től a magyar nemesi testőrség kapitánya volt, 1794-ben ezredes, 1796-ban generális, 1803-ban altábornagy, 1817-ben táborszernagy lett. Ő volt Napóleon jelöltje a királyi koronára, amikor az 1809. május 15-én proklamációban hívta fel a nemzetet, hogy Rákos mezején válasszon nemzeti királyt. Esterházy bőkezűen támogatta a művészeteket, újjáalakította a kismartoni zenekart, amelynek élén Joseph Haydn állt. Az ő megrendelésére komponálta Beethoven a C-dúr misét. Híres képtárát az állam vásárolta meg, s ez a gyűjtemény lett az alapja a Szépművészeti Múzeumnak.  
1777 - A Helytartótanács rendeletet ad ki lótenyésztés és lónemesítés ügyében 
1844 - Nevető gázt használnak foghúzásnál

A salétromos kéjgázt, más néven nevető gázt először használják a foghúzásnál. 
1865 - Felavatják a Magyar Tudományos Akadémia épületét
1941 - Németország és Olaszország hadat üzen az Egyesült Államoknak
Teszik ezt az után, hogy a velük szövetséges Japánok négy nappal korábban lebombázták Pearl Harbort 
1946 - Az ENSZ tagállamai a gyerekek szenvedéseinek enyhítésére döntöttek az Egyesült Nemzetek Nemzetközi Gyermeksegélyalapjának, az UNICEF-nek a létrehozásáról
1950 - Megszületett Christina Onasszisz

A híres multimilliomos, Arisztotélisz Onasszisz lánya New York-ban született. Még tíz éves sem volt, amikor szülei elváltak. Csillogó, de viharos gyermekévei után négyszer ment férjhez. 1973-ban elveszítette bátyját, 1974-ben édesanyját, 1975-ben pedig édesapját is. Megörökölt birodalmát Svájcból igazgatta. Testvére emlékére alapítványt hozott létre. Az alapítvány háromévenként 100 ezer dolláros díjjal jutalmazza az emberi jogok és a környezetvédelem területén legjobb eredményt elért intézményeket vagy személyeket.  
1956 - Egerben a karhatalom a békés tüntetők közé lő
Egerben 1956. december 10-én 48 órás sztrájkot hirdettek és tüntetésen követelték a szovjet csapatok távozását. A munkabeszüntetést eredetileg a Budapesti Munkástanácsok kezdeményezték és és az akcióhoz csatlakozott Eger lakosságának többsége is. December 11-én a Széchenyi utcán kétszáz-háromszáz békés tüntető vonult fel, amikor az egri, illetve az időközben a megyeszékhelyre vezényelt füzesabonyi karhatalmista alakulat tagjai géppisztollyal a tömegbe lőttek.
1987 - Elárverezik Chaplin kalapját és sétabotját
Charlie Chaplin legendás kalapját és sétabotját a Christie's aukciós ház 82500 fontért árverezi el. 
1994 - Az oroszok lerohanják Csecsenföldet
Orosz csapatok megtámadják az elszakadt Csecsen köztársaságot. 
1997 - Elfogadják a Kyotoi Egyezményt
Japánban a globális felmelegedésről tartott kyotoi konferencián elfogadták, hogy az iparilag fejlett államok 2008-2012 között az úgynevezett üvegház-hatást előidéző károsanyag-kibocsátásuk mértékét az 1990. évihez mérve átlagosan 5 százalékkal csökkentik. Az EU az 1990-es kibocsátási szinthez képest 8 százalékos mérséklést vállalt. Kína, Oroszország, India és Kanada megígérte a csatlakozást, ám Ausztrália és az Egyesült Államok még mindig visszautasítja a Kyotoi Egyezmény elfogadását. 
2000 - Az EU nizzai csúcsértekezletén elfogadott dokumentum dönt a tagállamok és a csatlakozó államok szavazati súlyáról
Eszerint Magyarország szavazati aránya a miniszteri tanácsban 12 lesz. Minden tagállamnak egy képviselője lesz, amíg a tagállamok száma el nem éri a 27-et. A dokumentumot az Unió külügyminiszterei 2001. február 26-án írják alá, ezt követően a 15 tagállamnak parlamenti ratifikálás, vagy népszavazás útján kell szentesítenie a szerződést.
2002 - Meghal Schütz Ila, színművésznő

Szólj hozzá!

Címkék: retro történelem érdekesség

A bejegyzés trackback címe:

https://pipszi30.blog.hu/api/trackback/id/tr44260276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása