HTML

Pipszi30


30 éves leszek. Erről írok. Aztán, ha már annyi vagyok, akkor majd arról.
Update: annyi vagyok, arról írok.
Te meg ide írj: pipszi30@index.hu

Címkék

belga (1) bootleg (1) bulgária (4) buli (9) chachacha (4) csalga (4) dublin (2) én (28) érdekesség (7) felhívás (2) fonogram (1) fotó (6) hellókarácsony (1) játék (4) kispál (1) koncert (1) korda (1) kritika (2) magashegyi underground (2) marketing (1) média (2) mtv (1) playmate (5) programajánló (5) rap (1) recept (1) rejtvény (1) reklám (4) retro (8) szórakozás (17) techno (1) történelem (1) trance (2) tv (1) vicces (9) video (14) videomix (4) zagar (3) zene (18)

Utolsó kommentek

2007 leghosszabb szalaghirdetése

Az év legnagyobb popzenei eseményéről

2008.01.24. 03:36 Pipszi

TV-n követtem a Mahasz által szervezett és általuk Az év legnagyobb popzenei eseményének aposztrofált rendezvényt. Hát elég szar évünk lesz, ha ez tényleg az volt. Mindenesetre ez akkor is elég bátor kijelentés januárban, ha ők már tudják, hogy idén nem csak a Smashing Pumpkins koncert marad el, hanem az összes többi is. Mert egyelőre inkább a májusra beharangozott Kylie Minouge koncert ígérkezik az év hazai popzenei eseményének.

Egyébként sikerült technikai hiba nélkül és viszonylag gyorsan lezavarni az egészet, köszönhetően annak, hogy a szövegírók (szolidaritásból amerikai társaikhoz?) egyáltalán nem dolgoztak a produkción, így Abaházi Csaba műsorvezető idén nem sütötte el tavalyi viccét minden külföldinek át (nem) adott díj után, hogy beszélt vele telefonon és nagyon köszöni a díjat és sajnálja, hogy nem lehet itt. Ehelyett az összes felkonf a következő kérdésre adott tényszerű válaszból állt: milyen díj jön, ki adja át, kik a jelöltek, ki kapja.

Megköszönni 30(!) másodperc állt a nyertesek rendelkezésére, igaz, ezt szinte senki nem használta ki teljes mértékben. A Belga, ahogy a Zigilemezen is, itt is kifejtette röviden, miután megynyerte az év legjobb hip-hop lemeze díjat, hogy ők nem hip-hop és nem zenekar; a Subscribe, miután megynyerte a modern rock kategóriát, megkérdezte, hogy ismeri-e őket valaki a teremben (pont Balázs Palit mutatta a kamera - nem tette fel a kezét).

Egyéb emlékezetes beszólások: Ábel Anita (ő volt a másik műsorvezető) bevezetője: "Azért jöttünk, hogy a magyar popzenét ünnepeljük". Kivár ... a teremben néma csend, ezért felszólít az ünneplésre: "Azért egy tapsot lehet".
Szponzor díjat ad át: "Átadnám a díjat úgy, hogy a kezedben legyen". Hát nem az MTV Music Awards-on vagyunk, ahol minden díjra jut 2 vicces celeb átadni meg legalább 1 átvenni, itt minden 3. díjra jut 1 híresség (Copy Con, Csukás István, Novák Péter), aki köszön és felolvassa a nyertest, a többi szponzor, vagy ha külföldi a díjazott, akkor a műsorvezető mondja be, hogy ki ő. Azért azt átvették az MTV-től, hogy a színpad elé embereket kell állítani, viszont itt az 500 rajongó helyett 20 (fizetett?) gimnazista álldogál az árokban. Nekik körülbelül félóra után válik unalmassá az egész, mert addigra lemegy a Moog, Mark és Lola fellépése.

A díjazottakról: számomra örömteli, hogy a Zagar lenyomta B. Tóth László Retro Poptarisznyáját a dance-electro (sic!) kategóriában, és érdekes, hogy a világzene kategóriában nem a Kerekes Band nyert itthon, miközben a világ világzenei szavazásán ilyen sikert még nem ért el magyar együttes, mint ők: az egyik vezető world music szaklap, a brit Songlines "Év Albuma" szavazásán a négy legjobb közé kerültek, a Gotan Project, Ali Farka Toure és Toumani Diabaté mellett. Abaházi Csaba mentegetőzik is: "Szoros volt a verseny, a Napra 5-4 arányban nyert". Mellesleg a Fonogram honlap szerint 7-en szavaznak ("A kiadók által 2005-ben megszavazott, héttagú, állandó Fonogram Bizottság"), de a helyszínen 9 zsűritagot mutatnak be (egyiküket rosszul, ezt félórával később helyesbítik).
Egyébként a világzene kivételével az összes többi kategóriában az nyert, akit fellépni is meghívtak, gondolom így lehetett biztosítani, hogy valóban itt legyenek.

Talán 2007 volt az első olyan év, amikor megjelent legalább 5 hazai zenei DVD, ezért ezt is díjazták, de csak szóban (a többi díjjal járt pénz és Fonogram díj is). Ezt Ákos, a kategória győztese viccesen nehezményezte is, amikor később az Év dala díjat átvette (a DVD kapcsán még egy kézfogásra sem hívták fel a színpadra). Szóval ő nyerte papírforma az egyetlen nézők által megszavazott díjat, ez nem is lepte meg, csak az, hogy nem egy másik dalát nevezték. Ha valaki tud olyan közönségszavazásról, ahol Ákost nevezték, de nem nyerte meg, kommenteljen.

A Fonogram zsűri konzervatív ízlésének, és Magyarország popzenei elmaradottságának köszönhetően nyert az Eagles (a Foo Fighters ellen), David Guetta (Roisin Murphy, The Chemical Brothers és Tiesto ellen), a Bikini (a 30Y és a Tankcsapda ellen), Bereczki Zoltán-Szinetár Dóra (a Budapest Bár ellen), Mark kétszer (a Magashegyi Underground és a The Moog , illetve Péterfy Bori ellen). A Fonogram érdekes jelölési szabályzatának köszönhetően nyerhetett Amy Winehouse 2006-os lemeze (minden, a díj odaítélésének évét megelőző két naptári évben Magyarországon megjelent album nevezhető a díjra).
 
Kiváló fricska és jól jellemzi a magyar popkulturális állapotokat a Magashegyi Underground visszalépéskor tett kijelentése: "Amennyiben jelölhetünk egy dalt a helyünkre, úgy mi a tavalyi győztes Varga Feri és Balássy Betti "Egy Bolond Százat Csinál" című dalát jelölnék - idén véleményünk szerint nem született ennél jobb dal".

Büntetésből itt a dal, amiben találóan el is hangzik, hogy bizony "fordítva forog ez a nagy világ":



Hogy mégis inkább pozitív legyen a végkicsengés, álljanak itt Abaházi Csaba búcsúszavai tegnapról: "Az se keseredjen el, aki nem nyert; a Bon-Bon zenekar 13 év alatt még egy jelölést sem kapott, mégis töretlen a népszerűségük".

5 komment

Címkék: média zene video kritika fonogram magashegyi underground

A bejegyzés trackback címe:

https://pipszi30.blog.hu/api/trackback/id/tr88309468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

branada 2008.01.24. 10:17:09

ez tenyleg buntetes :) 1:16 - nal lekapcsoltam :D

Anita beszolasa,miszerint tapsolni lehet,szimpatikus volt:)neveljuk a nepet :) sajnalatos,hogy "ciki" mar tapsolni,ezt legutobb a repcsi landolasnal vettem eszre :(Akos beszede nem tetszett,miszerint arra kerte a tarsait,adjak a penzt jotekony celra...szimpibb lett volna ha o maga felajanlja xy alapitvanynak..de ezt nem tette. David Guetta megerdemelten nyert szerintem.
Tankcsapdat sajnalom:(
jo cikk amugy,erdeklodve olvastam :)

Ludovique 2008.01.24. 13:54:45

Háát valóban elég borzasztó volt, de Ákos, ha jól értettem, a dévai ferences gyermekmentő alapítványnak ajánlotta fel a díját.

branada 2008.01.24. 14:33:42

Ludovique,koszi az infot,biztos keson adtam a tv-re hangot.

fdave 2008.01.24. 15:33:54

Én végignéztem, és msnen szórakoztunk közben barátnőmmel. Hatalmas volt. Márk az Isten. Ő is felajánlja majd a pénzt!:)
Guetta tényleg megérdemelten nyert, ez nem egy progresszív díjátadó, szóval tökéletes lett a nyertes személye.
Márkhoz no comment, bár előző érvemet felhozva érthető végülis.
A Bikini pedig nevetséges. A jó számaikat nem ők írták, a többi meg erőtlen semmi. Nevetséges.
Egyébként tök jó a blogod.
Ha rájövök, hogy hogyan kell partnerblogot, vagy kedvenc blogot beállítani a saját blogomon, mindenképpen bejelöllek.:)
fdave
zongo.blog.hu

Bori 2008.01.25. 16:38:47

szia!
olvastam a blogod és elárulom hogy én voltam az egyik gimnazista aki az árokban állt, és mindenki mást is ismerek a szervezett közönségből, amit mi alkotunk már második éve. nem kapunk fizetést, de résztvehettünk az utána lévő fogadáson a hazai élet "sztárjaival" (akiket csak az ingyen kaja és pia segítségével lehet elviselni). visszanéztem neten az adást de sokkal rosszabb volt a hangminősége mint élőben meg sok vicces részt nem mutattak. pl subscribe-on bálintka nem csak egy, hanem két fiút is kishíján lesmárolt. bár az m1-nek már így is túl polgárpukkasztó volt hogy felmászott a díszletre. (ismered amúgy a kettőnégy című műsorát amit szujó danival csinál?)
ja és márk rám kacsintott a folyosón, ijesztő volt. azt se adták le hogy amikor kiderült hogy ő nyert, a zagastic énekesnője és asztaltársasága (talán a belga, de nem biztos) egy hatalmas neeeeeeee kiáltással reagált...
a quart.hu-n ezt a jellemzést kaptuk: "imádnivaló ez a maroknyi tini rajongó a színpad sarkánál." (csak egy kicsit ironikus)
mi mindenesetre élveztük
süti beállítások módosítása