HTML

Pipszi30


30 éves leszek. Erről írok. Aztán, ha már annyi vagyok, akkor majd arról.
Update: annyi vagyok, arról írok.
Te meg ide írj: pipszi30@index.hu

Címkék

belga (1) bootleg (1) bulgária (4) buli (9) chachacha (4) csalga (4) dublin (2) én (28) érdekesség (7) felhívás (2) fonogram (1) fotó (6) hellókarácsony (1) játék (4) kispál (1) koncert (1) korda (1) kritika (2) magashegyi underground (2) marketing (1) média (2) mtv (1) playmate (5) programajánló (5) rap (1) recept (1) rejtvény (1) reklám (4) retro (8) szórakozás (17) techno (1) történelem (1) trance (2) tv (1) vicces (9) video (14) videomix (4) zagar (3) zene (18)

Utolsó kommentek

2007 leghosszabb szalaghirdetése

Kedvenc 2007-es lemezeim

2008.01.28. 02:09 Pipszi

Ha már egyszer Popkultúraszakértő vagyok, gondoltam megírom melyik tavalyi albumokról gondolom azt a jelenben, hogy a legtöbbször fogom elővenni a jövőben. Kiváncsi vagyok, ha majd 5-10 év múlva elolvasom, megmosolygom-e az elektróőrületet / lesz-e még aktív együttes a britpop 3. hullámából / elismerik-e, hogy létezett a nu rave stílus?

10. Belga - Zigilemez

Szerintem ötletileg, szövegileg és zeneileg is nagyon szórakoztató a Belga 5. lemeze összességében, de ha egyesével vizsgálom, tökéleteset ezúttal nem találok a dalok között. Ahhoz az kellene, hogy egy meglepő témaválasztásban végig vicces és szállóigévé váló szövegek találkozzanak némi mondanivalóval / társadalomkritikával, valami ehhez méltó zenei alapra. A zenei alapokkal és a témákkal nincs is baj, de olyan szám nincs a lemezen, amiben mind a három tag a maximumot hozza ki magából (ezt érzik ők is, úgy fogalmaznak a hangulat kerül előtérbe a szövegekkel szemben). Cserébe viszont nincsenek üresjáratok, egyszer hallgatható számok se, úgyhogy nálam ezek a dalok színvonalukban viszonylag egységesen valahol a Belga életmű közepén helyezkednek el, az átlaghoz képest (ami azért nagyon jó számokat jelent), nem lógnak nagyon ki se felfelé, se lefelé. Ádzseszkó!



9. Calvin Harris - I Created Disco

Az újhullámos elektrodiszkó lemezek közül nagyon bejött a Justice, a Simian Mobile Disco és a Digitalism bemutatkozása is, az hogy mégis Calvin Harris van a listán - amellett, hogy fent említettekhez hasonlóan ő is egy egyaránt táncolható és hallgatható lemezt hozott össze elsőre - annak köszönheti, hogy pofátlanul ironikusan és szórakoztatóan retrózik a 80-as évekről (úgy, hogy 84-ben született!). Humoráról mindent elárul: 18 darab Youtube kedvenc videóinak egyike Speak. Jíkámón.



8. Interpol - Our Love To Admire

Elegánsan szomorú, művészien borús és minden hallgatással csak jobb lesz. Eddigi leggyengébb lemezük, de persze ez relatív, így is minden évösszesítőn ott vannak a legjobbak közt, nálam is. A zseniális harmadszorra is zseniális, csak már nem annyira izgalmas.



7. Zagar - Cannot Walk Fly Instead

Ez volt 2007 általam legjobban várt albuma. Hogy mégis csak 7., az egyrészt a túlzott és a megjelenés csúszása miatt felfokozott várakozásnak, másrészt annak köszönhető, hogy a koncepció oltárán feláldozták az elmúlt évek nagy koncertkedvenceit. Így a lemez az első stúdióalbumnál sokkal egységesebb és élőbb hangzású lett, de ezzel még inkább erősítik bennem azt az érzést, hogy mennyivel jobb ezt élőben, koncerten átélni.



6. Midnight Juggernauts - Dystopia

Ausztrália ritkán ad zenét a világnak (AC/DC, Kylie Minouge, INXS, The Avalanches, The Church, Wolfmother), ha ad azt sem mindig köszönjük meg (Jason Donovan, Rick Astley), viszont 2007 ausszi üstököse, a Midnight Juggernauts nem éri be a világgal, ők a világegyetemnek zenélnek. Űrdiszkó, élő hangszerekkel a Jupiteren - félúton a Mars (David Bowie, Muse) és a Saturnusz (M83) között.



5. Klaxons - Myths Of The Near Future

Zenei science-fiction, tudományosan fantasztikus elektronikába oltott punkzene. A kritikusok 2007 legjobb bemutatkozó lemezének tartják, egyedül abban oszlanak meg a vélemények, hogy műfajalkotó-e, amit művelnek, és ha az, akkor ezt a new rave kifejezésssel lehet-e a legjobban leírni.



4. Jamie T - Panic Prevention

Az űr mellett a brit akcentus a másik hendikep nálam, ha zenéről van szó. Jamie T olyan, mintha Mike Skinner (The Streets) megtanulna hangszereken játszani és britpopot keverne a hiphopba. Mindezt persze egyedül, otthoni barkácskörülmények között (ebben Calvin Harrisre is hasonlítanak). Van itt minden: hiphop, rock, d'n'b, reggae, blues, indie.



3. Kings Of Leon - Because Of Times

Garázs-rock az amerikai kamionosok ajánlásával. Sárban és lószarban áztatott kavbojcsizma. Egyszerre dögös, koszos, melankólikus és slágeres. Harmadik lemez, mint az Interpolnál, viszont itt fejlődő a tendencia. 



2. The Good The Bad And The Queen - The Good The Bad And The Queen

Még nagyobb adag melankólia, de ezúttal Londonból. Biztos az őszi-téli időszakom hangulatából is fakad, hogy a dobogón csak ilyen lemezek vannak, de ezeket a belső érzésektől függetlenül is tökéletes albumoknak tartom. Ha a nyári koncertjük nem a Sziget Nagyszínpadán, hanem egy kis hangversenyteremben kerül megrendezésre, biztos katarzis, de így is nagy élmény.



1. Radiohead - In Rainbows

10 évvel az OK Computer után a Radiohead újra rockzenét játszik, ami XXI. századi elődjeinél (Kid A, Amnesiac, Hail To The Thief ) könnyebben befogadhatóvá (sőt néhol slágeressé) teszi. Nagyon áll rá a jó lemez ismérve: nem tudom eldönteni, melyik a kedvenc számom, mert mindig másik, de minden pillanatban, minden hangulathoz találok megfelelőt (most épp az All I Need).

Szólj hozzá!

Címkék: zene video kritika én belga zagar

A bejegyzés trackback címe:

https://pipszi30.blog.hu/api/trackback/id/tr18308099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása